Medicina de familie
Cursuri
Masaj
 

Ce e Lamaze?

Oare cum e la nastere? Doare? Oare pot face fata?

Daca ti-ai pus asemenea intrebari, daca te simti pierduta sau daca pur si smplu vrei sa afli mai multe despre sarcina, bebe, nastere sau ai doar nevoie sa vorbesti cu cineva care te intelege vino la cursurile LAMAZE. Noi vom fi sprijinul tau pe perioada sarcinii si...mult dupa aceea.  Educatia Lamaze te va ajuta sa intelegi ce se intampla in lumea minunata din burtica ta. Vei afla ce face bebe, vei intelege de ce ai mici neplaceri cateodata, vei avea o sarcina mai usoara stiind cum sa ai grija de tine si o nastere care sa lase o amintire placuta. Ziua nasterii  copilului tau este speciala, e unica… deci hai sa facem din aceasta zi una placuta, emotionanta, care sa lase o amprenta pozitiva asupra ta si a bebelui.
Cursurile Lamaze te vor ajuta sa intelegi procesul nasterii pana la cele mai mici amanunte, aparent nesemnificative. Vei invata tehnici sau metode de relaxare si comfort utile in travaliu, vei exersa pozitii de nastere care sa favorizeze progresia bebelui, vom exersa si repeta impreuna tehnici de respiratie care-ti vor usura travaliul. Cursurile se vor desfasura intr-o atmosfera calda, prietenoasa, interactionand intre noi. Pe langa biscuitei, prajiturele, cadouri surpriza si buna dispozitie veti putea face si schimb de experienta cu alte mamici. La toate acestea se adauga mult suflet din partea noastra ca educatori prenatali.   
Nastere fara dureri? Se poate oare?
Vino la cursuri si vei vedea. Cand vei ajunge in “ziua cea mare” vei fi pregatita fizic si psihic, vei avea toate informatile pentru a lua o decizie corecta si avizata.
Adu-l si pe tatic. Cunoasterea stadiilor de dezvoltare a propriului copil va duce la un atasament mult mai profund parinte-copil si implicit o familie mai unita. In plus tatal va primi o diploma de “cel mai bun tatic” si un atestat cu care poate beneficia de suplimentarea concediului postnatal cu inca 10 zile peste cele 5 oferite de stat. (*baza legala) 
*ARTICOLUL 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
ARTICOLUL 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.

Tematica cursurilor (6 cursuri x 2h):

- informatii despre sarcina si nastere;
- schimbarile fiziologice din sarcina;
- masuri de confort in sarcina;
- stil de viata sanatos;
- semnale de alarma, semnele travaliului prematur;
- travaliul normal;
- durerea din travaliu;
- importanta amintirilor despre nastere;
- miscari si pozitii care sporesc progresul si confortul in travaliu;
- tehnici de respiratie in travaliu;
- hidroterapia in travaliu;
- relaxarea;
- informatii despre operatia cezariana si anestezia peridurala;
- importanta informatiei in luarea unei decizii corecte;
- informatii pentru  mamici:
           ° alaptarea;
           ° baita nou nascutului;
           ° masajul bebelusului;
- perioada de lehuzie:
           ° depresia pospartum;
           ° masuri ce grabesc revenirea la starea anterioara