Medicina de familie
Cursuri
Masaj
 

Motto: "Existenta noastra este miscarea, repausul reprezinta moartea."
Blaise Pascal

Exercitiul fizic este mijlocul principal al educatiei fizice. Exercitiile fizice contribuie la mentinerea starii de sanatate si au rolul de conduce catre echilibrul tuturor functiilor organismului uman. Miscarea ajuta fiinta umana sa-si mentina deplinatatea fortelor fizice si morale, facînd-o utila cît mai îndelungat timp.
Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional în diverse suferinte.
Kinetoterapia -indicatii:

 • afectiunile aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice),
 • afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale),
 • afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice),
 • afectiunile aparatului cardio-vascular,
 • afectiunile aparatului respirator,
 • afectiunile neuropsihice,
 • afectiunile metabolice (obezitatea),
 • maladiile congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia)

Hidrokinetoterapia reprezinta o parte componentă a kinetoterapiei ce oferă posibilităţi multiple de recuperare, cuprinde un ansamblu de tehnici care utilizează apa în scop terapeutic şi este adesea necesară kinetoterapeutului ca o completare în eficienţa tratamentului. În apă, conform principiului lui Arhimede, corpul pierde din greutatea sa o parte egală cu volumul de apă dislocat. Astfel, mişcările se pot executa mai uşor şi recuperarea grupelor musculare deficitare se efectuează în condiţii favorabile.
Exercitiile fizice care sunt efectuate in mediul acvatic au la baza principiile celor de pe uscat, doar ca sunt adaptate mediului acvatic.
Scopurile hidrokinetoterapiei:

 • castigarea mobilitatii articulare;
 • ameliorarea functionala a organismului;
 • castigarea coordonarii;
 • cresterea fortei musculare cu suplizarea musculaturii scheletice;
 • actiunea caldurii asupra scaderii spasticitatii;
 • integrarea sensibilitatii proprioceptive si exteroceptive;
 • corerctarea deficientelor de crestere si dezvoltare;
 • îmbunatatirea functiei respiratorii.

Indicaţiile hidrokinetoterapiei:
- boli neurologice centrale şi periferice
- boli reumatismale degenerative (artroze) sau inflamatorii în afara puseului
- sechele posttraumatice
- suferinţe discale, discovertebrale
- afecţiuni cardiorespiratorii pentru reantrenarea la efort (postinfarct miocardic, astm bronşic)

Programe individualizate pentru copiii cu urmatoarele deficiente:

 Picior equin
  Picior equin reprezinta o deformatie a membrului inferior care este pozitionata in hiperextensie, fara sprijin de calcai. Apare mai frecvent la baieti decat la fete cu o frecventa de 1 la 1000 de cazuri. Cu ajutorul unei reeducari intensive prin programe de exercitii de gimnastica medicala se poate corecta aceasta deformare.  Piciorul in var equin prezent de la nastere poate indica si alte probleme de sanatate pentru sugar, deoarece este asociat uneori si cu alte maladii cum ar fi spina bifida.
 
Picior plat –platfus

   Piciorul plat, sau platfusul se defineste prin prabusirea boltilor longitudinala si transversala ale piciorului. Diagnosticul piciorului plat la nou-nascut este mai dificil. Pana la varsta de 4 ani, peste  90 % dintre copii au piciorul plat (platfus). Putem spune chiar ca platfusul este fiziologic. Platfusul (picior plat) este o afectiune  congenitala, dar poate aparea si ca urmare a unui dezechilibru intre solicitare si rezistenta ( platfus dobandit) , sau poate lua nastere ca urmare a modificarii arhitecturii osoase ( platfus posttraumatic ).

Genu varum si genu valgum
 Genu varum este o deviatie a gambei  spre interiorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in afara.
 Genu valgum este o deviatie a gambei spre exteriorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in interior

Torticolis
Torticolis reprezinta o afectiune asupra muschiul sternocleidomastidian si este cunoscut sub numele de "gat stramb" in care capul pacientului este inclinat pe o parte. Barbia copilului este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar.
Torticolisul congenital apare atunci cand muschiul sternocleidomastoidian care ajuta la extensia gatului este mai scurt. .

Talus valgus
  Deviatia piciorului spre partea exterioara a membrului inferior poarta numele de talus valgus si este destul de frecventa la copiii de varsta sub  4 ani. Aceasta deformatie se datoreaza pozitiei neadecvate a membrelor inferioare in viata intrauterina. Talus valgus se corecteaza cu ajutorul unor programe specializate de gimnastica medicala (kinetoterapie) inca din primele zile de cand este pus un diagnostic cert. La cazurile mai grave se recomanda purtarea unei ghete ortopedice
Scolioza, cifoza si lordoza 
Coloana vertebrala este formata din 33-34 vertebre, dintre care : 7 cervicale, 12 dorsale, 5 lombare, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Deviatiile coloanei vertebrale se pot clasifica in :
-deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal -SCOLIOZA ( in "C" sau in "S"; dreapta sau stanga)
- deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital - CIFOZA sau LORDOZA.Displazie congenitala de sold
Displazie congenitala de sold ( articulatiei coxo-femurale), este o afectiune frecventa la fetite. Ea este cauzata fie de factori genetici, fie de cauze mecanice.
Factorul ereditar este foarte important in aceasta afectiune. Cauza mecanica este reprezentata de un traumatism asupra copilului, suferit in perioada neonatala, produsa chiar in timpul unei nasteri pelviene.  
  Tratamentul trebuie inceput de urgenta, imediat ce a intervenit suspiciunea prezentei displaziei (luxatiei ) de sold.

Entorsa la copii
  Entorsa reprezinta o leziune capsulo-ligamentara care se manifsta printr-o intindere ligamentara puternica sau prin ruptura microscopica partiala sau totala a ligamentelor.

Luxatia la copii
 Luxatia reprezinta o deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii antrenand o pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare. In general luxatia se produce din cauza unui soc puternic sau o miscare brusta anormala, sau o luxatie la nivelul soldului in timpul nasteri cunuscuta sub numele luxatie congenitala de sold

Distrofia musculara la copii
    Distrofia musculara este o afectiune ereditara care se caracterizeaza prin deteriorarea partiala sau totala a musculaturii corporale. Uneori pacientul care sufera de distrofie musculara poate sa atinga un grad de invaliditate maxima. Cele mai frecvente distrofii musculare sunt:
-distrofia musculara Becker
-distrofia musculara Duchenne

Tendinita la copii
Tendinita reprezinta o inflamatie a tendoanelor (fascicule fibroase care fixeaza muschii de oase). Aceasta afectiune este dureroasa si afecteaza in general umerii, genunchii, coatele, soldurile, calcaiul si incheatura mainii.
Este necesara o interventie chirurgicala in cazul cand tendinita este severa si provoaca rupere de tendon.