Medicina de familie
Cursuri
Masaj
 


E  bun masajul la gravide?

E diferit fata de cel obisnuit?

          Masajul gravidei cuprinde tehnici speciale, adaptate pentru necesitatile acestora. E foarte important atunci cand ne hotaram sa facem masaj in sarcina sa ne adresam unui specialist.
Scopul unui masaj prenatal e de a inlatura tensiunea musculara, de a imbunatati circulatia, de a preveni sau de a reduce edemele si durerile de gambe.  Datorita schimbarii centrului de greutate al corpului coloana vertebrala se deformeaza si apar durerile de spate. In sarcina se relaxeaza articulatiile si ligamentele, ceea ce duce la o postura incorecta. La toate acestea se adauga si kilogramele in plus.
O  problema importanta o reprezinta circulatia limfatica din cauza careia, incepand cu al doilea trimestru de sarcina, mainile si picioarele se umfla si apare un disconfort deloc de neglijat. Tocmai de aceea, terapeutul foloseste in timpul masajului prenatal si tehnici de drenaj limfatic.


Sa nu uitam de un aspect care ne intereseaza drect: vergeturile. Masajul prenatal are un rol esential in prevenirea acestora deoarece mentine elasticitatea pielii.

Ce se poate intampla?

Exista foarte putine riscuri in ceea ce priveste masajul prenatal:
- usoara ameteala si stare de greata (acestea pot aparea, insa, in urma oricarui tip de masaj prin imbunatatirea circulatiei generale si in special cerebrale);
- masajul prea puternic al spatelui sau a regiunii lombare care poate cauza crampe in zona abdominala;
- deshidratarea.
Toate aceste efecte pot fi evitate atata timp cat terapeutul stie ceea ce face si pacienta respecta cateva sfaturi: nu este indicat sa ia masa imediat dupa o sedinta de masaj si trebuie sa bea cat mai multe lichide in primele doua ore de la efectuarea acestuia.